IIFF 2022 – İstanbul Mobilya Fuarı ile dünyaya açıldı

IIFF 2022 – İstanbul Mobilya Fuarı ile dünyaya açıldı

Mobilya sektörü fuarda 3 milyar dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirmeyi bekliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: İhracatını 14 kat artıran mobilya sektörü büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda önemli katkılar sunuyor.

MOSFED Başkanı Güleç: 2022 yılında 6 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz bu hedefin 3 milyarlık kısmının iş bağlantılarını da IIFF 2022 fuarında atmayı hedefliyoruz.

IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarı, 24 Ocak’ta yapılan gala ile kapılarını açtı. Geceye; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın yanı sıra MOSFED üyesi Dernek Yönetim Kurulu Başkanları, sektörün önemli  dernek, birlik ve sanayicileri de katıldı. Sektörün dünyada yakaladığı başarılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Varank, “Mobilya sektörü, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda önemli katkılar sunuyor” dedi. MOSFED Başkanı Güleç ise “2022 yılında 6 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz bu hedefin 3 milyarlık kısmının iş bağlantılarını da IIFF 2022 fuarında atacağız.”

Dünyanın 200 ülkesine ürünlerini ulaştırarak yıllık ortalama 4 milyar doları aşkın ihracata imza atan Türkiye mobilya sektörü, 25-30 Ocak 2022 tarihleri arasında düzenlenen IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarı’nı (İstanbul International Furniture Fair) yapılan gala gecesiyle açtı.

“Ülkemize katma değer oluşturan herkesin yanındayız, olmaya da devam edeceğiz”

 

Hava muhalefeti nedeniyle geceye online katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Mobilya sektörü, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda önemli katkılar sunuyor. HearthMade markasıyla dünyanın dört bir yanında saygınlık hedefleyen mobilyacılarımız ülkemiz adına büyük başarılara imza atıyor. 2002 yılında 290 milyon dolar olan mobilya ihracatı tam 14 kat büyüyerek 2o21 yılında 4,3 milyar doları buldu. Bu başarının en büyük mimarı mobilyacılarımız. Biz ilgili bakanlıklar olarak mobilyacılarımızın; yatırım, Ar-Ge, Ur-Ge, inovasyon ve fuar destekleri de dahil hangi desteği istiyorlarsa yanlarındayız. Bakanlık olarak mobilya firmalarına verdiğimiz 30 Ar-Ge ve tasarım destek tutarı 254 milyon lirayı buldu. TUBİTAK’ta toplam 105 projeye yaklaşık 50 milyon destek sağladık. Son 12 yılda kalkınma ajanslarımız mobilya sektörünün gelişimi için 329 projeye 272 milyon lira destek sağladı. Bunun yanında yine sektöre yönelik tam bin 182 yatırım teşviki belgesi düzenledik. Bu belgeler kapsamında yaklaşık 9 milyar lira sabit yatırım ve 32 bin yeni istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Bu rakamların daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. Sektördeki tasarım ve Ar-Ge merkezlerinin, Ar-Ge projelerinin hızla artması lazım. Ar-Ge rakamlarının tasarım etkinliklerini yukarı taşımadan mobilyada dünya liderliğine oynamamız mümkün değil. Hedefimiz yüksek olmalı ama ona göre de pozisyon almalıyız.”

“Bu sene mobilyanın altın senesi olacak”

Gala gecesinde söz alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle “İhracat ailesi 2021 yılında Türk haklının gururu, umudu oldu. İhracat bu ülkenin en anlamlı ve en önemli işi. 250 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek adına da işimizi en iyi şekilde yapmaya devam ediyoruz. Küresel tedarik zincirinden ülkemize yönelen bu avantajı çok iyi şekilde değerlendirdik. Ülkemizden mal almamış firmalara ilk defa ihracat yaptık. Bunu daha da artırmayı amaçlıyoruz. Mobilya sektörümüz başarı hikayesi yazıyor. Daha fazlasını istiyor muyuz, ‘evet’ istiyoruz. Daha fazlasını yapabilir miyiz, onu da biliyoruz. Bu sene o sene olacak. Bu sene mobilyanın altın senesi olacak. Mobilya sektöründe bazı özel ve güzel gelişmeler de oluyor. Türkiye’nin çok güçlü markaları Amerika’dan ya da başka ülkelerden gelen yoğun siparişleri cevaplamak adına bir güç birliğine gitti. Bu farkındalıkla bizim en büyük kriterimiz ve amacımız ölçek ekonomisine geçmek olmalıdır. Büyük birlikteliklerle büyük işler, büyük başarılarla büyük rakamları gerçekleştirelim. Bunu başarmak zorundayız.”

3 milyarlık ihracat altyapısı fuarda kurulacak

Türk mobilya sektörünün son 20 yılda hızlı bir ivme yakaladığını belirten Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “Türkiye 2000’lerin başında mobilyada kendi kendine yetmeye çalışan bölgesel bir üreticiydi. 10 yıl önce ihracatımız sadece 1,7 milyar dolardı. Dünya ticaretinden yüzde 1’in altında pay alıyorduk. En çok ihracat yapan ülkeler sıralamasında 23’üncüydük. 100 milyon dolar üzerinde ihracat yaptığımız tek gelişmiş ülke pazarı Almanya’ydı. Bugün dünya mobilya pazarından yüzde 2,2’lik pay alıyoruz. Pandemi gibi zorlu bir dönemde mobilya ihracatımızı yaklaşık yüzde 25 artırdık ve 2021 yılında 4,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. En çok ihracat yapan ülkeler sıralamasında 8’inci olduk. Çok yakında ilk 5 ülke olacağız. Değişen pazar şartlarında konumumuzu daha da güçlendirdik. Yeni pazarlara açıldık. Dünya ticaretinden daha fazla pay aldık. İlk 10 ihracat pazarımızın 9’u gelişmiş ülkeler. 10 yıl önce ihracatımızın neredeyse sıfır olduğu ABD bugün 3’üncü büyük ihracat pazarımız. 2022 yılında 6 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyoruz bu hedefin 3 milyarlık kısmının iş bağlantılarını da IIFF 2022 fuarında atmayı hedefliyoruz. Ama bunlarla yetinmiyor, dünya mobilya ticaretinden yüzde 5 pay almayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Fuar 30 Ocak’a kadar devam edecek

Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi ile İstanbul Fuar Merkezi’nde eş zamanlı düzenlenen IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarı’nın kapıları 30 Ocak’a kadar açık kalacak.

error: Content is protected !!