MOSFED Sektör Buluşması 3 Eylül 2021’de Conrad Bosphorus Otel’de gerçekleşti.
‘Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Sn. Dr. Nureddin Nebati’nin katılımları ile MOSFED Sektör Buluşması, 3 Eylül 2021 Cuma günü Conrad Otel, İstanbul’da gerçekleşti.’
Mobilya Sektörünün çatı kuruluşu Mobilya Dernekleri Federasyonu’nun (MOSFED) düzenlediği Geleneksel Sektör Buluşması, sektör sorunlarının masaya yatırıldığı bir zirveye dönüştü. Sektör temsilcilikleri ve derneklerinin yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen buluşmaya katılan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, sektör sorunlarını dinleyerek atılacak adımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Sanayicilerin hem küçük hem organize sanayi bölgelerinin desteklenmesi anlamında ihtiyacı olduğunu belirten Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, İstanbul’un her iki yakasında ihtisas organize sanayi bölgesi kurulursa sektörün önemli ölçüde büyüyeceğinin altını çizdi.
Açılış konuşmasını yapan Güleç, sektörün 20 yılda yaşadığı ekonomik büyümeyi katılımcılarla paylaştı. Güleç, “Türkiye mobilya sektörü son 20 yılda dünyada kalitede, tasarımda, üretimde ve dünya ticaretinde adından söz ettiriyor. Mobilya sektörü bu süre zarfında dünya ihracat sıralamasında 23.sıradan 8.sıraya yükseldi.2000 yılında 160 milyon dolar ihracat karşılığında 280 milyon dolar ithalat yapıyordu.2019 yılında dünyada ihracatını arttıran birinci ülke olduk.’
Sektör rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Dr. Nureddin Nebati, “Mobilya sektörü Türkiye istihdamına da son derece büyük bir katkı sağlıyor. Gelişen teknolojiye de hızlı uyum sağlayan sektör, yüksek katma değere ulaşmanın getirdiği avantajlardan da yararlanıyor. Geçtiğimiz yıl 3,4 milyar dolarlık rekor bir ihracat yakaladı. Bu sene 4 milyar doların üstünde rakamlara doğru ilerliyor.” dedi.
Güleç, “Mobilya sektörünün dünyadaki konumuna baktığımızda, Çin dışında pazarın yüzde 51’ini gelişmiş ülkeler üretiyor. Birçok gelişmiş ülkenin en önemli sektörü arasında yer alan mobilya sektörü ülkemizde de yeterince desteklenirse tüm sektörlerin önüne geçeceğimize inanıyoruz. Bugün sektörümüz gerek üretimi gerek ihracatıyla tekstili, deriyi, camı geliştiriyor. Bir ülkeyi geliştirmek, kalkındırmak istiyorsanız o ülkede mobilyayı desteklemek, mobilya fabrikaları kurmanız lazım. Bunun dünyada birçok örneğini görüyoruz en başında da İtalya geliyor. Mobilya insanlara bir yaşam tarzı sunuyor. Mobilya ihracatını güçlendirirsek aynı anda ülkemizin kültürel tanıtımını da katkı sağlayabiliriz.”
Dünya Mobilya Sektörünün yüzde 5’ini Türkiye’nin yaptığını belirten Güleç, “Sektörümüzün gideceği çok yolunun olduğunu biliyoruz. Daha çok büyüyeceğiz ancak çözmemiz gereken en önemli sorunlardan biri, yerel kalkınma dostu olan, milli kaynakları kullanan sektörün, hammadde sorununun çözülmesi gerekiyor.”
MOSFED olarak, Türk mobilyasını dünyaya tanıtmak, kalitesini standartlaştırmak için HeartMade projesi için çalışmaya başladıklarını anlatan Güleç şöyle konuştu: “HeartMade ile alın terimiz, el emeğimiz ve en önemlisi de kalbimizle yaptığımız mobilyalarımızı dünyaya tanıtacağız. HeartMade Türk mobilyasının kalitesinin ve tasarımının ayrıcalıklı bir mührü olacak. HeartMade mührünü alan mobilyalarımız, birçok sektörde olduğu gibi kalitesini dünya genelinde tescil ettirmiş olacak. Sektörümüzde, dünyada eşi benzeri olmayan, bir yılı aşkın süredir dernek başkanlarımız ve sektör temsilcilerimiz ile üzerinde çalıştığımız ve çalışmaya da devam edeceğimiz HeartMade projemiz, sektör olarak hedefimize ulaşmak için verdiğimiz bir söz olacak, sektörümüze yeni bir ufuk açacak.”
Konuşma sonrası sektör temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Dr. Nureddin Nebati, sektörün nitelikli eleman sorunuyla ilgili, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in nitelikli çalışan konusunda oldukça hassas olduğunu dile getirerek, “Nitelikli eleman yetiştirilmesi konusunda farklı yöntemlere gireceğiz. Bu konu sadece mobilya sektörünün sorunu değil. Sanayide de çalışan bulma sorunu yaşanıyor. Bu konuyla ilgili farklı STK’larla görüşmelerimiz oluyor. Çalışmaların sonucunu yakında göreceğiz. Mobilya sektörü bizim açımızdan öncelikli sektörler arasında yer alıyor. Bize düşen görev, sektörün önünü açmak. Burada sektör temsilciliklerinden gelen her türlü öneriye açığız ve üzerimize düşen her türlü gayreti yerine getireceğiz.” dedi.