12 milyar dolarlık üretim gücü ile dünyanın önemli mobilya üstlerinden biri olan Türkiye, dikkat çekici bir başarıya imza attı.

12 milyar dolarlık üretim gücü ile dünyanın önemli mobilya üstlerinden biri olan Türkiye, dikkat çekici bir başarıya imza attı.

 Türk mobilya sektörü dünya ihracat sıralamasında altı basamak birden yükselerek dünyanın en büyük sekizinci ihracatçısı oldu. Türkiye’nin hemen üstünde Kanada ve ABD bulunurken İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Bu iki ülke ile aramızdaki fark çok azaldı, 2023 hedefimiz dünyanın en güçlü 5 mobilya ihracatçısından biri olmaktı. Türk mobilya sektörü olarak bunu başaracak güçte ve donanımdayız” dedi. Dünya mobilya pazarından hali hazırda aldıkları payın yüzde 1,5 olduğunu da hatırlatan Güleç, dünyanın en önemli tedarikçilerinden biri olduğumuzu da sözlerine ekledi.

Dünyaca referans kabul edilen Milano merkezli araştırma merkezi Centre For Industrial Studies’in (CSIL) 2020 raporuna göre Türkiye, küresel mobilya ihracatında 6 basamak birden atlayarak sekizinci sıraya yükseldi. Dünya Mobilya Görünümü başlıklı World Furniture Outlook 2020-2021 isimli rapora göre, Türkiye, 2019’da 2,9 milyar dolarlık mobilya ihracatıyla önceki yıla göre 14. sıradan 8. sıraya yükseldi. Açıklanan sıralamada Türkiye önceki yıla göre İspanya, Danimarka, Fransa, Meksika, Romanya, Malezya ve Hollanda gibi ülkeleri geride bıraktı. İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: “12 milyar dolarlık üretim kapasitemizle dünyada en fazla mobilya ihracatı yapan 8. ülke olduk. 6 basamak birden yükselmenin getirdiği haklı gururu yaşıyoruz.  Sektörümüz 12 bini ihracatçı olmak üzere 36 bin mobilya markasıyla 500 bin kişiye istihdam alanı sunuyor. Yeni teknolojileri kullanan, kalite ve tasarımdan ödün vermeyen bir mobilya sektörüne sahibiz. Ancak söz konusu uluslararası raporda ihracatımız 2 milyar 864 milyon dolar olarak gözüküyor. Bizim ihracatımızın bir kısmı demir ve demir dışı metaller ihracatçı birlikleri ile kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatçıları birliklerinin rakamlarına yazılıyor. Gerçek ihracat rakamımız 3,5 milyar doları gösterebilirsek, 3,7 milyar dolarla yedinci sırada bulunan Kanada ile kıl payı bir fark kalacak. 4,7 milyar dolarla altıncı sırada bulunan ABD’ye de yaklaşmış olacağız.”

error: Content is protected !!